PAARDENCOACHING

Door samen te kijken wat er gebeurt als je bij het paard bent en kleine opdrachten uitvoert,  krijg je inzicht in je eigen gedrag en handelen. Want op het moment dat jij met het paard in contact komt, geef je signalen af, bewust of onbewust. Het paard reageert op jouw signalen en samen kijken we naar wat dit zegt over jou.

Als mens hebben we geleerd om veel met ons hoofd te beredeneren, terwijl een paard “kijkt” naar jouw lichaamssignalen. En vaak geeft ons lichaam heel wat anders aan, dan wat ons hoofd denkt.
Het paard reageert altijd 100% puur, zonder oordeel, in het hier en nu en het geeft geen gewenste antwoorden.

Voor kinderen is het paard een maatje. Een maatje aan wie ze hun verhaal kunnen vertellen, die warm is en zacht. Door samen het paard te borstelen, te wandelen en er kleine oefeningen mee te doen, leert het kind weer grenzen aangeven, vertrouwen op wat het kan, tot rust te komen in hun vaak drukke hoofd, weer in hun eigen wijze kracht komen.

                          

Paardencoaching kan ingezet worden bij:

 • het gevoel hebben er niet bij te horen.
 • moeite om je grenzen aan te geven.
 • bewust worden wie jij bent of wilt zijn.
 • niet lekker in je vel zitten.
 • bang zijn voor dieren.

Waarom coachen met paarden?

 1. Snel resultaat: het coachen met paarden is eerlijk en direct. Er zijn daardoor doorgaans minder sessies nodig.
 2. Effectief: Paarden reageren op gedrag en intenties en niet op uiterlijk vertoon. het probleem wordt sneller duidelijk dan in een coach gesprek.
 3. Bewustwording van non-verbale communicatie: Paarden geven hierop een heldere en eerlijke kijk.
 4. Interactie: Interactie is het sleutelwoord bij het werken met paarden. Contact maken en houden, op fysiek, mentaal en energetisch niveau.
 5. Onmiddellijke feedback: tijdens de sessie kan het effect van handelen onmiddellijk worden getoetst en verbeterd.
 6. Oordeelloos: een paard oordeelt niet, de optimale kans om met gedrag en emoties aan de slag te gaan.
 7. Buitenlucht: coachen vind plaats in de buitenlucht, een gezonde afwisseling voor diegenen die veel binnen zitten.
 8. Meerdere thema’s: het coachen met paarden beperkt zich niet tot 1 of 2 thema’s, het paard raakt altijd de persoonlijke ontwikkeling aan, door zijn reacties op gedrag en emoties van de coachee.
 9. Verwondering: Het coachen met paarden haalt verwondering naar voren, zelfs bij de meest sceptische coachee.
 10. Een krachtige leerervaring: coaches die met paarden werken hebben vaak een goede ontwikkeling van zowel hun gevoelsmatige kant, als wel de rationele kant. Ze onderscheiden zich doordat ze deze beiden kunnen integreren in een sessie.
 11. Duurzaam resultaat: de resultaten van coachen met paarden liegen er niet om en worden steeds meer gezien, gewaardeerd en geaccepteerd. het resultaat van een sessie is duurzaam. Het is een ervaring die doorwerkt en die je niet snel weer vergeet.