STORIES

Emma* nam contact op met mij een paar maanden geleden. Ze wilde graag een afspraak maken voor een sessie. Vooraf vertelde ze mij wat ze allemaal had gedaan aan therapieën en coaching. Ik liet haar uitpraten, maar vertelde haar dat ik dit niet perse hoef te weten. En mijn paarden ook niet, want die verstaan geen Nederlands,….

Op de dag dat ze kwam was het mooi zonnig weer, altijd fijn als je buiten coacht. Ze vertelde in het inleidende gesprek dat ze graag aan haar grenzen wilde werken. Iedereen in haar omgeving, vertelde ze, had weinig respect voor haar grenzen.

Nadat ik haar verteld had wat we gingen doen, hoe mijn paarden heetten, en wat hun karakters zijn, zijn we naar de ruimte gegaan waar mijn paarden lopen tijdens de sessie. 

Emma kreeg de opdracht mee om contact te maken met de paarden en stapte de ruimte binnen…..

Allebei de paarden stonden meteen in haar persoonlijke ruimte, ze stond met haar rug tegen het hek aan en keek mij hulpeloos aan, “wat moet ik doen?”…. Ik heb haar even laten ervaren hoe dit voelt in je lijf, als je zo over je grenzen laat gaan en liet het even gebeuren. De paarden weken niet van haar zijde, stonden met hun hoofden bij haar hoofd en met hun borst bijna tegen haar borst. Duidelijker konden ze het niet maken….

Op mijn vraag, wat er op dat moment gebeurde, vertelde Emma met verdriet in haar stem dat  dit precies is wat er elke keer gebeurd. Er wordt over haar grenzen gegaan,….. 

De paarden voelden de verandering in haar lijf en houding en namen wat afstand van haar. Vervolgens hebben we door middel van oefeningen gewerkt aan haar grenzen en hoe ze die kan bewaken.

Susan* een vrouw van middelbare leeftijd nam contact op en zou heel graag een sessie willen om duidelijk te krijgen wat ze nu eigenlijk wil met haar leven. Ze zat al heel lang bij dezelfde werkgever en eigenlijk kon ze zich niet meer vinden in haar huidige baan.

Tijdens het inleidende gesprek kwam naar voren dat ze graag fotograaf wilde worden, maar daar was niets in te verdienen, aldus Susan… Nadat ik haar had verteld wat we gaan doen en wie mijn paarden zijn en hun karakters, gingen we naar de ruimte waar de paarden zijn tijdens de sessie.

De opdracht die Susan mee kreeg was om eerst contact te maken met de paarden. Toen dit gebeurt was mocht ze pionnen neerzetten voor haar huidige baan en haar toekomstige baan, ergens in de ruimte waar het voor haar goed voelt.

Vervolgens mocht ze bij de pion van haar huidige baan staan en ervaren, voelen, hoe het is om daar te staan. Susan gaf aan dat het daar niet prettig voelde, druk en onrustig. Daarna mocht ze rustig lopend, naar de pion van haar toekomstige baan lopen en ook ervaren wat er gebeurd op haar weg hier naar toe. Bij de pion aangekomen mocht ze ervaren hoe het daar was. Hier voelt het fijn, rustig  en positief aldus Susan. De weg er naar toe was alsof ze een heuveltje af liep, hoe dichter bij haar toekomstige baan hoe fijner het liep.

Toen ze bij mij aan het hek kwam staan, vroeg ik haar om eens om te kijken naar haar beide neergezette pionnen, haar huidige baan lag omver en een heel stuk verderop dan waar hij door Susan was neergezet. De paarden hadden haar oude baan letterlijk omver gegooid.

In het nagesprek wat we samen hadden was het voor haar duidelijk dat ze stappen mocht gaan zetten om dat te gaan doen waar ze blij van wordt. Nadat ze ook nog het kaartje “kiezen voor jezelf” had getrokken, was de sessie meer dan geslaagd, aldus Susan, ze wist wat ze doen moest.

 

* Emma en Susan zijn niet de echte namen van de dames.